Hogyan készíts otthon aludt tejet?

Sokan kérdeztétek, hogy kell készíteni az igazi aludt tejet vagy joghurtot.
Gondoltam megosztom veletek a két termék készítésének módját.

Magyaros aludtej

A friss nem pasztőrözött tejet öntsük valamilyen edénybe, fedjük le (de ne zárjuk le légmentesen), és tároljuk szobahőmérsékleten. A környezetünkben élő tejsavbaktériumok nekilátnak a benne lévő tejcukor tejsavvá alakításának, és másnapra kész is az üdítően savanykás, a folyékony tejből darabossá összeállt aludttej.

Joghurt készítés

A tejsavbaktériumokból sokféle létezik, a Föld különböző részein különböző ízű tejtermékeket hoznak létre. Ha a „magyaros” aludttej helyett más tájak hasonló készítményeire, például a balkáni eredetű baktériumkultúrával előállított joghurtra vágyunk, annyi a dolgunk, hogy megakadályozzuk a saját, és elősegítsük a külhoni bacilusok ténykedését: az előbbi érdekében a tejet forraljuk fel,
hagyjuk kb. 40°C-ra visszahűlni, majd adjuk hozzá a vendégmunkásokat. Nem kell értük a Balkánig elmenni, kedvenc joghurtunk is megteszi, egy liter tejhez kb. két decit keverhetünk. Az edényt tegyük meleg helyre, vagy konyharuhával bugyoláljuk be, hogy minél lassabban hűljön ki. Mintegy hat óra múlva a joghurt már fogyasztható. Az aludttejet bátran tehetjük főzelékekbe, a tejfölös, vízzel hígított habarást teljesen ki tudja váltani. Mind a kész aludttej, mind a joghurt tovább is fejleszthető. A joghurtot vászonba téve kicsöpögtethetjük belőle a savót – a visszamaradó, sűrű, krémes anyag a görög joghurthoz hasonlítható.

Tekintsd meg termékkínálatunkat

A telepünkön előállított, magas beltartalmi értékű tej kölcsönzi gazdag termékpalettánk különleges ízvilágát.